Docenten HH Muziekschool

Jooske van Andel

Foto Jooske van AndelJooske van Andel (3 dec. 1997) begon op haar 9e met klarinet spelen bij de muziekvereniging Kunst en Vriendschap in Maurik, waar ze les kreeg via de muziekschool ‘de Plantage’ in Tiel. In juni 2011 behaalde ze met een soloconcert haar HaFaBra C-diploma en werd ze klarinettiste bij Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes in Culemborg. Daarnaast neemt zij vaak deel aan projectorkesten, zoals het Jeugd Project Orkest, Groot Entrée Orkest 2012, Groot Gelders Orkest 2013, Orkest Zuid 2014, European Youth Music Week 2014 en ZomerOrkestNederland 2015.

Sinds februari 2012 krijgt Jooske les van Céleste Zewald en in juni van dat jaar werd ze als leerlinge aangenomen op de Academie Muzikaal Talent (nauw verbonden met het Utrechts Conservatorium), waar zij haar studie bij Céleste Zewald voortzet en veel kamermuziekconcerten speelt. In november 2012 heeft Jooske samen met AMT-harpiste Michelle Sweegers, waarmee zij het duo ‘Sweegers en van Andel’ vormt, de publieksprijs gewonnen op het kamermuziekfestival te Hoorn.

Per 1 september 2014 gaat Jooske naar het Prins Claus Conservatorium te Groningen om daar verder aan de Bacheloropleiding klarinet te studeren bij Céleste Zewald, ook volgt zij sindsdien privélessen directie bij Alex Schillings. Vanaf januari 2015, mag Jooske zich klarinettiste noemen van het JongNBEnoord o.l.v. Justine Gerritsen.

Vanaf augustus 2016 mag Jooske zich dirigente noemen van het jeugdorkest van Kunst en Vriendschap Maurik. En vanaf september 2016 klarinet- en saxofoondocente bij de Hoogeveense Harmonie. Ook volgde ze masterclasses bij o.a. Nicholas Cox, het benewitz kwartet, Harry Imre Dijkstra, Matthias Muller, Jozsef Balogh, Hein Wiedijk en Ralph Manno.

Nyncke de Vries

Nyncke de Vries is opgegroeid in het Friese dorp Heeg, waar zij haar eerste AMV en bugellessen kreeg. Tijdens het spelen bij de plaatselijke fanfare Crescendo Heeg speelde ze vanaf haar 14e bij het Frysk Jeugd Fanfare Orkest. Op de middelbare school speelde ze trompet bij de Bogerman Bigband en vanaf haar 16e ging ze ook trompet spelen op les in plaats van bugel. Ook ging ze zich theoretisch voorbereiden op het Conservatorium bij een speciale theorieklas op het CvK in Sneek: Vak-M.

In het laatste jaar van het Atheneum maakte ze kennis met het spelen in een Brassband. Na de verhuizing naar Zwolle heeft ze meerdere keren met Brassband David Zwolle als Brassband Excelsior Zalk meegespeeld. Tegenwoordig speelt ze vast bij Kampioensband de Wâldsang uit Buitenpost. In Zwolle heeft Nyncke 2,5 jaar Docent Muziek gestudeerd, nu studeert ze al een aantal jaar Klassiek Trompet bij docent Jos Verspagen.

Helaas moest Nyncke om logistieke redenen haar lidmaatschap met Crescendo Heeg en het Frysk Jeugd Fanfare Orkest opzeggen, maar gelukkig heeft ze veel plezier gevonden in het spelen bij het Gelders Fanfare Orkest. Ook speelt ze Es-trompet bij Fanfare Kunst na Arbeid Lunteren.

Als docent is Nyncke werkzaam bij Eendracht Eerbeek, Fanfare Korps Elspeet en de Hoogeveense Harmonie. Naast individuele lessen geeft ze ook bij meerdere verenigingen basisschoolprojecten. Bij Harmonie Orkest Brummen geeft ze jaarlijks een AMV-cursus aan kinderen van groep 4 tot en met groep 6.

Foto Nyncke de Vries