De Dirigenten

Jorrit Laverman

Foto Jorrit LavermanJorrit Laverman groeide op in het Friese dorpje Weidum waar hij zijn eerste slagwerklessen ontving van Jan Geert Nagel bij de muziekvereniging ‘Harmonie’. Nadat hij de diploma’s had behaald vervolgde hij zijn slagwerkopleiding aan het ArtEZ-Conservatorium te Zwolle bij de docenten Jan Wissink en Jan Roel Hamersma.

In de vier jaar dat hij klassiek slagwerk studeerde heeft hij veel ervaring opgedaan door in orkesten te spelen als Het Gelders Orkest, Het Orkest van het Oosten, het Nederlands Studenten Orkest, het Nationaal Jeugd Slagwerk Ensemble, I Romantici, e.a. Ook in muziektheaterproducties zoals ‘Stille Sneon’ in Bolsward en de opera ‘Roeland’ op het Oerolfestival heeft Jorrit als slagwerker zijn medewerking verleend.

In 2010 startte hij met de studie HaFaBra-directie aan hetzelfde ArtEZ-Conservatorium bij de docent Alex Schillings. Tijdens deze studie heeft hij de nodige ervaring opgedaan als dirigent door verbonden te zijn aan de A-orkesten van de Almelose Christelijke Harmonie en de Hallumer Fanfare. Daarnaast nam Jorrit deel aan masterclasses in Nederland en Duitsland en mocht hij zodoende diverse professionele blaasorkesten dirigeren. In 2014 studeerde hij af met een eindexamen-concert in de Fonteinkerk te Zwolle met medewerking van fanfareorkest ‘Eendracht Maakt Macht’ uit Oudega en pianiste Masha Galperina.

Naast het dirigeren is Jorrit als muzikaal leider betrokken geweest bij het Iepenloftspul Jorwert in de producties ‘De Kloklieder fan Nijdaam’ en ‘Bohemia’, waarvan de laatste beloond is met een prijs voor de muziek.

Momenteel is Jorrit naast de Hoogeveense Harmonie als dirigent verbonden aan de A-orkesten van ‘Cadenza’ in Twello en ‘Advendo’ in Deinum/Boksum.  Als slagwerkdocent is hij werkzaam bij de verenigingen ‘Harmonie’ uit Weidum, ‘Constantia’ en ‘Halleluja’ beiden uit Menaldum.

Nyncke de Vries

Nyncke de Vries is opgegroeid in het Friese dorp Heeg, waar zij haar eerste AMV en bugellessen kreeg. Tijdens het spelen bij de plaatselijke fanfare Crescendo Heeg speelde ze vanaf haar 14e bij het Frysk Jeugd Fanfare Orkest. Op de middelbare school speelde ze trompet bij de Bogerman Bigband en vanaf haar 16e ging ze ook trompet spelen op les in plaats van bugel. Ook ging ze zich theoretisch voorbereiden op het Conservatorium bij een speciale theorieklas op het CvK in Sneek: Vak-M.

In het laatste jaar van het Atheneum maakte ze kennis met het spelen in een Brassband. Na de verhuizing naar Zwolle heeft ze meerdere keren met Brassband David Zwolle als Brassband Excelsior Zalk meegespeeld. Tegenwoordig speelt ze vast bij Kampioensband de Wâldsang uit Buitenpost. In Zwolle heeft Nyncke 2,5 jaar Docent Muziek gestudeerd, nu studeert ze al een aantal jaar Klassiek Trompet bij docent Jos Verspagen.

Helaas moest Nyncke om logistieke redenen haar lidmaatschap met Crescendo Heeg en het Frysk Jeugd Fanfare Orkest opzeggen, maar gelukkig heeft ze veel plezier gevonden in het spelen bij het Gelders Fanfare Orkest. Ook speelt ze Es-trompet bij Fanfare Kunst na Arbeid Lunteren.

Als docent is Nyncke werkzaam bij Eendracht Eerbeek, Fanfare Korps Elspeet en de Hoogeveense Harmonie. Naast individuele lessen geeft ze ook bij meerdere verenigingen basisschoolprojecten. Bij Harmonie Orkest Brummen geeft ze jaarlijks een AMV-cursus aan kinderen van groep 4 tot en met groep 6.

Foto Nyncke de Vries