Visual

Saxofoon

Afbeelding saxofoonDe 'sax' heeft een rieten mondstuk en een breed uitlopende metalen buis (conus). Daardoor is het instrument eigenlijk een combinatie van een houten- en koperen blaasinstrument. In de clip hoor en zie je de alt-saxofoon. Maar er bestaan meerdere soorten: sopraan-, alt-, tenor-, bariton-, en bassaxofoons, die elk een verschillend toonbereik hebben.

Geschiedenis

In de jaren veertig van de 19e eeuw vond Adolphe Sax de saxofoon uit. In de harmonie- en fanfareorkesten van tegenwoordig spelen saxofoons harmonieen en melodielijnen en kleuren ze het orkestgeluid. De saxofoon is een geliefd solo-instrument en vooral populair in de pop- en jazzmuziek.

De meest voorkomende saxofoon is de alt (in Es). Daarnaast bestaat de saxofoonfamilie uit de sopranino (in Es), sopraan (in Bes), de tenor (Bes), bariton (Es) en de bassaxofoon (Bes). De instrumenten hebben allemaal dezelfde applicatuur (vingerzetting)

John Philip Sousa maakte in zijn composities veel gebruik van de saxofoon. Ook componisten als Bizet, Ravel, Debussy en Prokofiev maakten gebruik van saxofoons in hun orkestwerken. In de jazzarrangementen van Duke Ellington kwam het onmiskenbare geluid van de saxofoon goed naar voren, zowel in solo- als ensemblespel.

Enkele beroemde saxofonisten uit het heden en het verleden zijn Eugene Rousseau, Sigurd Rascher, Marcel Mule, Charlie Parker, David Sanborn, Candy Dulfer en Michael Brecker.